Piloncillo, oorsprong en voordelen
Wist je dat piloncillo helpt bij de behandeling van depressie, bloedarmoede en osteoporose voorkomt? We vertellen je alles over dit voedzame snoepje.
U kent deze typische en heerlijke natuurlijke zoetstof vast wel. De piloncillo is niet alleen een basisproduct in de Mexicaanse keuken, maar biedt ook meerdere voordelen voor de gezondheid van degenen die het consumeren.
Het is een snoepje dat veel wordt gebruikt in de gastronomie van verschillende Latijns-Amerikaanse landen, maar ook in India, Laos en Pakistan. Zijn aankomst in Mexico dateert uit de tijd van de verovering en de kolonie. De piloncillo is gebaseerd op de bereiding van de siroop of ongedistilleerd sap van suikerriet.
Een beetje geschiedenis
Het piloncillo of “chancaca” woord afgeleid van chiancaca, van Nahuatl oorsprong, betekent “bruine suiker”. Met de introductie van de teelt van suikerriet tijdens het koloniale tijdperk, kwamen ook de technieken en elementen die nodig waren voor de productie ervan. De artefacten waarmee dit product werd gemaakt, stonden bekend als trapiches of molens.
Deze 100% natuurlijke zoetstof wordt verkregen door het suikerrietsap te koken. De resulterende melasse wordt gestold in vormen of gewikkeld in palmbladeren, de laatste is de meest traditionele presentatie. Om slechts één ton bruine suiker te verkrijgen, is ongeveer tien ton suikerriet nodig.
Hoe wordt de piloncillo gemaakt?
In Mexico is de belangrijkste producent van piloncillo de staat San Luis Potosí, die elk jaar ongeveer 60% van de nationale productie voor zijn rekening neemt. Het heeft 17 producerende gemeenten, waaronder: Aquisimón, Coxcatlán, San Antonio, Tancanhuitz, Tampamolón, Corona en Tanlajás.
Het proces van het maken van piloncillo varieert afhankelijk van de regio en gebruiken. De traditionele manier van bereiden is echter over het algemeen de volgende:
Pers het suikerriet uit in molens om het sap te verkrijgen.
De resterende bagasse laat men drogen en wordt gebruikt om de oven aan te steken.
Het rietsap wordt in de oven verwarmd tot het kookpunt bereikt.
Het wordt vervolgens in een mixer geplaatst, die door niet te stoppen met draaien het rietsap dik maakt.
Later wordt het geleegd in kegelvormige houten mallen.
Zodra het snoep is afgekoeld, wordt het uit de vorm gehaald en verpakt voor verkoop.
Ingredienten en voordelen van piloncillo
Het is belangrijk om te weten hoe je een piloncillo van goede kwaliteit kunt onderscheiden, op het eerste gezicht is duidelijkheid een element waarmee we kunnen weten dat het product een grotere zoetheid en kwaliteit heeft.
De piloncillo bevat vitamine B1 die helpt bij het uitvoeren van mentale processen en effectief is bij de behandeling van depressie. Het bevat ook vitamine B2 dat het immuunsysteem gezond houdt en helpt bij het herstellen van weefsels. Het is een goede bron van vitamine B6 en helpt ons zenuwstelsel in goede conditie te houden. En alsof dit alles nog niet genoeg is, bevat piloncillo ook vitamine C, die het lichaam beschermt tegen oxidatie.
Naast vitamines bevat piloncillo mineralen zoals koper die het risico op bloedarmoede en osteoporose helpen verminderen, calcium en fosfor die de botten en tanden gezond houden, kalium, zink dat eiwitten maakt, magnesium dat de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel reguleert en ijzer dat nodig is bij de aanmaak van hemoglobine.
Dankzij al deze componenten is piloncillo een uitstekende energiebron en het beste alternatief in zoetstoffen, omdat het je lichaam niet berooft van voedingsstoffen zoals witte suiker dat doet.
Bron Mexico Desconocido